Fra New York til Nørrebro
- eller Runddelen sover aldrig

Jeg bor på Nørrebro. Nærmere bestemt på ydre Nørrebro, ca. hundrede skridt fra Nørrebros Runddel, som det hedder i telefonbogen, eller blot Runddelen. Det er herude man ikke er i tvivl når man siger ‘stationen’ - der menes naturligvis Nørrebro Station - ikke noget med det der smarte noget inde i ‘byen’. Vi er jo udenfor Søerne og vi er langt væk fra turistfælderne i København K og V.

Når jeg fortæller folk fra provinsen, hvor jeg er født og opvokset, at jeg bor på Nørrebro tænker de straks på brosten, autonome og invandrerkriminalitet. Javel - der er skam mange med mørkt hår, tørklæder eller turban men det vænner man sig såmænd til. De autonome, jo dem er der sikkert nogen stykker af henne i ‘ungeren’ (Ungdomshuset på Jagtvej), men de bevidst grimme påklædninger og frisurer vænner man sig også til. Selv om Hells Angels (HA’erne) ikke har officielt hovedkvarter her mere så er de stadig i bybilledet - folk vender sig ikke om når en Harley med rygmærke tøffer ned af Nørrebrogade og svinger ved Stefansgade, og Jønke kan ses (med eskorte) på den italienske restaurent længere oppe mod stationen. (Man kunne jo ønske sig, at englene ville nøjes med at tøffe rundt og spise italiensk mad - men det er nok et naivt ønske...).

Nåmen tilbage til Runddelen. I sig selv en sjov skabelse - der er tale om krydset mellem Jagtvej og Nørrebrogade (Jagtvejen er grænsen mellem indre og ydre Nørrebro) som har fået husene lavet runde så der dannes en cirkel udenom vejkrydset. Det ene hjørne deles med Assistents Kirkegård medens de tre andre hjørner tilsammen er et lille stykke USA midt i Nørrebronx. På hjørnet skråt overfor kirkegården har en afdeling af Sunset Boulvard en fin lille butik hvor der sælges sandwich fra morgen til aften. Krydser man Nørrebrogade finder man 7-11 - ved siden af to gamle Nørrebro-forretninger nemlig ‘Runddelens smørrebrød’ og bæverdingen ‘Cafe Runddelen’. Smørrebrødsforretningen har i øvrigt haft til huse på Runddelen siden midt i 50'erne og har haft døgnåbent så længe folk kan huske - rart at vide hvis man skulle få lyst til et stykke med æg og rejer eller et stjerneskud klokken 3.21 om natten.

Skråt overfor 7-11 finder man så De Autonomes mål nr. 1 - McDonalds på Runddelen. Det kan simpelthen ikke blive mere New York’sk - vel?

Ruddelen summer altid af liv og jeg vil godt vædde en kasse øl om at så snart socialkammeraterne får fjernet lukkeloven en gang til foråret bliver Kvickly på Runddelen blandt de første med åbent til midnat (eller længere).

- LMV, November 1999


Tilbage til Læs og Lær

Tilbage til hovedsiden