Kommunistisk familiepolitik

I 1933 udkom et af de nye socialistiske menneskers betragtninger om kærligheden. Detkommunistiske dækforlag Monde publicerede Bogdanovs bog " Den første pige."

Allerede F. Engels havde i sin bog om " Familiens Oprindelse " siddet hjemme på sit studerkammer og spekuleret over, om monogamiet og prostitutionen ville forsvinde, når socialismen afløste kapitalismen. I det socialistiske samfund er mekanismen med at sælge sin arbejdskraft og anden social undertrykkelse ophævet, og derfor forsvinder prostitutionen automatisk. Tilbage bliver der en naturlig erotik . I bogen formuleres det således, hentet fra forordet : " Kærlighed er en borgerlig fordom.. Den dovne burgøjser har ikke andet at tage sig for end at kæle for sine individuelle fornemmelser..

Kærlighed er kønsdrift, forskønnet af den menneskelige bevidsthed. Bliver man grebet af menneskeligt begær, skal man sige det til pigen, som kammerat, ærligt og lige ud af posen. Hvis hun vil tilfredsstille din attrå, kommer det ikke andre ved. I omgås hinanden erotisk en eller flere gange, som naturen kræver det.

Er driften tilfredsstillet, så færdig med det og til helvede med længselssuk og skinsyge. Hvis hun ikke vil, så find en anden…Man slipper for at vikle sig ind i kærlighedens net og kan arbejde for samfundet.. Kærligheden bliver som en slags hotel, hvor man af og til tager hen for at hvile sig under arbejdet. "

De friske forhold fik dog hurtigt en ende. Stalins tro følgesvend forfatteren Hans Kirk, som skrev forordet til denne bog ,viste sig endda at være lidt af en profet, idet han næsten forudsagde den sovjettiske landsfaders senere kultur og familiepolitik. Kirk kunne - vel at mærke med Lenincitater - udtrykke sin mening således : ( Lenin sagde ) " Tørst vil slukkes. Men vil et normalt menneske under normale omstændigheder lægge sig ned i gadesnavset og drikke af en pyt? Eller bare af et glas, hvis rand er fedtet af mange læber? Det er en individuel handling at drikke vand. Men der hører to til kærlighed, og en tredje med - et nyt liv opstår." Derfor kunne Kirk konkludere, at " Kommunismen bringer ikke tøjlesløshed eller askese, men livsglæde og livskraft, også gennem et frodigt kærlighedsliv."

Ifølge John & Sanne Hansens bibliografi over Mondeudgivelserne udkom bogen i 2.000 eksemplarer, men den ses sjældent i dag, ligesom K. Fin: På højeste gear. Derimod er den 3. af de kendte dansksprogede propagandaromaner fra den tid, nemlig Gladkovs " Cement " mere almindelig og senere genudgivet.

Kollontay og Marie Nielsens skrifter om kvindens position i relation til sovjetkommunismen har jeg til salg i antikvariatet sammen med Cement og mange andre sovjetforfattere.

K.V. 28/1-1999

Tilbage til Læs og Lær

Tilbage til hovedsiden